Prenosimo članak našeg partnera Jooble:


 

slika za članak jooble

 

Profesije u oblasti informacijskih tehnologija su odavno postale jedne od najzahtjevnijih i najviše plaćenih, ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu.
Najveća potreba se iskazuje za web programerima, developerima i programerima mobilnih aplikacija, gdje se zahtijeva poznavanje programskih jezika: Java, Java Script, PHP, CSS, HTML5, MS SQL, a također i programskih alata (na primjer, Photoshop).
Između najbitnijih vještina, osim poznavanja programskih jezika i alata, ističe se poznavanje engleskog jezika – minimalno na nivou čitanja tehničke dokumentacije.
Budući da se programski alati neprestano razvijaju, programer mora biti u stanju brzo se prilagođivati trenutnom stanju tehnologija i stalno istraživati nove tehnologije.

Zato je sposobnost za samostalno učenje jedna od bitnih vještina u ovom kontekstu. U suprotnom, kroz nekoliko godina stručna vrijednost programera bit će osjetno niža.
Od bitnog značaja za IT-jevca su i umijeće rada u timu, rad na velikim projektima i s velikim programskim, a ponekad i financijskim sustavima.
Od kandidata za poziciju glavnog programera se zahtjeva umijeće upravljati projektima i timom, samostalnost, inicijativnost, samopouzdanost i sposobnost preuzimanja osobne odgovornosti za postavljen zadatak.

Dakle, između pozitivnih strana posla u IT oblasti su:
– visoka plaća,
– velika potražnja za stručnjacima,
– mogućnost dobijanja posla bez diplome o visokom obrazovanju,
– najvećim dijelom posao u IT je kreativan.

Uz to u IT industriji je najlakša prekvalifikacija jer online sadržaji pružaju veliki broj besplatnih informacija za ovu popularnu profesiju.

Međutim, čak i kod najbolje profesije postoje određene manjkavosti.
Od slabih strana IT struke možemo istaknuti sljedeće:
– ponekad je rad u visokom tempu i u uvjetima stresa,
– neophodnost opetovanog objašnjavanja korisnicima jedno te isto (ono što je jasno i logično za programera, nije takvo za prosječnog korisnika),
– rad isključivo s računalom.